Weknemers kostenneutraal belonen: zo werkt het

Door het uitruilen van bestaande looncomponenten kun je je werknemers kostenneutraal extra belonen.

Wil je graag flexibele arbeidsvoorwaarden aan werknemers aanbieden, maar is er niet genoeg budget binnen je bedrijf om dit van de grond te krijgen? Door het uitruilen van bestaande looncomponenten kun je je werknemers kostenneutraal belonen.

Voor werkgevers die geen budget hebben maar wél ruimte in de werkkostenregeling (WKR), heb je namelijk de mogelijkheid om salaris en andere looncomponenten fiscaal voordelig uit te laten ruilen binnen de WKR. Zo komen je werknemers met een bruto looncomponent in aanmerking voor belastingvoordeel. Klinkt dit interessant? Lees vooral verder. We leggen je precies uit hoe het zit.

Bestaande looncomponenten uitruilen

In plaats van nieuwe kosten maken om extra budget te financieren kunnen werknemers bruto looncomponenten uitruilen. Deze looncomponenten kunnen flexibel gemaakt worden door middel van kostenneutraal uitruilen. Dit heeft een groot voordeel voor jou als werkgever: je betaalt er geen werkgeverslasten over (en de werknemer geen belasting).

Looncomponenten die uitgeruild kunnen worden zijn onder andere:

 • Salaris;
 • Bonussen;
 • Winstdeling;
 • Vakantiegeld.

Bruto-netto belastingvoordeel

Voor jou als werkgever brengt het geen extra kosten mee om werknemers looncomponenten uit te laten ruilen. Sterker nog, het uitruilen van bruto looncomponenten zorgt voor een bruto-netto belastingvoordeel bij zowel de werknemer als werkgever. Doordat werknemers bruto looncomponenten uitruilen, daalt het loon dat wordt uitbetaald. Hierdoor dalen de lasten over het loon ook. Wel moet je de kosten overhevelen naar de vrije ruimte van de WKR.

Wat kun je zoal kostenneutraal uitruilen?

 • Het kopen van een fiets;
 • Het afnemen van een sportabonnement;
 • Kosten voor de kinderopvang;
 • Het boeken van een coachingssessie.

De voordelen van uitruilen uitgelegd

Het inzetten van flexibele salariscomponenten zorgt ervoor dat je geen kosten maakt om extra budget beschikbaar te maken. Sterker nog, op elke euro die uitgegeven wordt bespaar je 18%. Dat zit zo: door brutobedragen in te zetten wordt het brutosalaris verlaagd. De sociale lasten (gemiddeld 18%) die je over het bruto salaris betaalt dalen daardoor ook.

Voordelen voor werkgevers

 • Kostenneutraal: Je bespaart op sociale lasten en het kost je niets extra.
 • Flexibiliteit: Ruimte in de WKR wordt optimaal benut.
 • Personeelsbinding: Verhoog de tevredenheid en behoud van medewerkers.

Voordelen voor werknemers

 • Fiscale Voordelen: Geen loonbelasting op uitgeruilde bedragen.
 • Keuzevrijheid: De werknemer geniet meer vrijheid in het kiezen van secundaire arbeidsvoorwaarden.

Een voorbeeld van kostenneutraal belonen

Laten we zeggen dat een werknemer, ‘Sabine’, €400 van haar vakantiegeld wil uitruilen om een fiets te kopen. Sabine ruilt deze €400 binnen de WKR uit waardoor het saldo van haar vakantiegeld met €400 daalt. Als werkgever moet je ervoor zorgen dat deze €400 wordt overgeheveld naar de vrije ruimte van de WKR. Omdat de €400 aan vakantiegeld niet meer als loon meetelt, maar onder de vrije ruimte wordt aangegeven, betaal je er geen sociale lasten (18%) meer over. Bij 100 werknemers die dit bedrag uitruilen bespaar je als werkgever €7200.

Het resultaat voor Sabine?

Zij betaalt geen loonbelasting over de €400. De loonbelasting is minstens 37,5% en kan – afhankelijk van haar belastingschaal – oplopen tot wel 52%. De €400 bruto wordt €400 netto.

Looncomponenten uitruilen in de Alleo app

Looncomponenten uitruilen kan ook door middel van budget in de Alleo app. Alleo is een platform voor secundaire arbeidsvoorwaarden, ook wel benefits genoemd. Werknemers kunnen benefits in de app kopen met een maandelijks budget. In de meeste gevallen maakt een werkgever geld vrij en wordt dit onder de vrije ruimte van de WKR gebracht, zodat er geen belasting betaald hoeft te worden over het budget.

Laten we het scenario nemen waar Sabine €400 aan vakantiegeld in de Alleo app zet om een nieuwe Veloretti fiets te kopen. Door dit bedrag in Alleo te stoppen, betaalt ze er geen loonbelasting over. Voor jou als werkgever verlagen hierdoor de sociale lasten die je over het bruto salaris betaalt.

Daar komt nog bij dat werknemers profiteren van kortingen binnen de Alleo app. Op het platform is iedere euro namelijk gemiddeld €1,22 waard. Dit voordeel komt boven op het al genoemde belastingvoordeel.

De voordelen van Alleo

 • Keuzevrijheid: onze app heeft een aanbod met meer dan 250 partners, waardoor medewerkers een keuze kunnen maken die echt bij hen past.
 • Flexibiliteit: Medewerkers kunnen hun budgetten (vakantiegeld, bonus, salaris, mobiliteitsbudget, etc)  flexibel gebruiken, wat leidt tot een hogere tevredenheid en betrokkenheid.
 • Relevantie: De secundaire voordelen zijn aangepast aan verschillende levensfasen en interesses, wat bijdraagt aan een hoger gebruik van het pakket.
 • Financiële Voordelen: Gebruik de WKR-regeling en het uitruilen van budgetten en profiteer van een exclusief collectiviteitsvoordeel van gemiddeld 20% via ons platform. Medewerkers hebben hierdoor gemiddeld 40% voordeel.

Neem contact met ons op!

Wil jij je werknemers belonen zonder dat het jou extra geld kost? Neem contact op met onze benefit experts. Bespreek het ideale benefits pakket voor jouw bedrijf en hoe dat vanuit bruto looncomponenten betaald kan worden.

Kennisbank

blog

Van onze oprichter: een nieuw merk, een nieuwe fase

We zijn enthousiast om bekend te maken dat YourCampus vanaf nu doorgaat onder de naam: Alleo!
Lees post
press

HR scale-up Alleo, voormalig YourCampus, haalt 5 miljoen groeigeld op en optimaliseert inkomen werknemers

Alleo (voormalig YourCampus), een platform gericht op het optimaliseren van werknemer compensatie, heeft vijf miljoen euro opgehaald bij investeerders.
Lees post
Rapport

Gids: Het individueel keuzebudget (IKB) flexibiliseren

Lees in dit rapport hoe je het individueel keuzebudget kunt flexibiliseren, zodat het perfect aansluit op de wensen van jouw werknemers.
Download