Wat is werknemerswelzijn?

Een fit en gezond team is productief en brengt energie naar de werkvloer.

Wat is Werknemerswelzijn?

De fysieke gezondheid van medewerkers wordt door veel werkgevers hoog in het vaandel gezet. En met goede redenen: een fit en gezond team is productief en brengt energie naar de werkvloer. Daarnaast zorgt een goede workout of bootcamp voor onderlinge verbinding.

Maar wist je dat mentale en financiële gezondheid minstens net zo belangrijk zijn voor je welzijn? In deze blog kijken we naar het effect van mentale en financiële steun op stress, focus, creativiteit en uitval op het werk. Ook vertellen we je hoe je met een kleine investering in de juiste benefits grote successen boekt op het gebied van werknemerswelzijn.

Mentale gezondheid voor bedrijfssucces

Terwijl veel werkgevers nog wat achterlopen op dit gebied, zijn er al bedrijven die het belang van mentaal gezonde medewerkers inzien én ernaar handelen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Duitse bedrijf SAP. SAP gaat uit van een integrale behandeling van welzijn en biedt medewerkers een breed scala aan persoonsgerichte benefits. Van psychologische steun en noodhulp op kantoor tot kinderopvang en gezonde maaltijden om mee naar huis te nemen.

De positieve effecten van deze strategie zijn duidelijk en indrukwekkend. De analyse van SAP laat duidelijk zien dat de aanpak zorgt voor hogere engagement, meer vertrouwen in het management en minder afwezigheid. Ook waren, bij deelname aan specifieke programma’s, effecten als een verbeterde focus en creativiteit te zien. Allemaal factoren die samen zorgden voor een duidelijke verhoging in werknemersproductiviteit en uiteindelijk winst.

Maar liefst 43% van de Nederlanders heeft in zijn of haar leven te maken met psychische klachten.

Terwijl veel werkgevers de aanpak van SAP misschien wat ver vinden gaan, laten de cijfers zien dat je het belang van mentale gezondheid niet kan negeren. Maar liefst 43% van de Nederlanders heeft namelijk in zijn of haar leven te maken met psychische klachten. Hoge mate van stress bijvoorbeeld, of een depressie. En dat heeft natuurlijk zo z’n gevolgen.

Overkomt dit één van jouw medewerkers, dan is er vaak sprake van presenteïsme - aanwezigheid zonder echt productief te zijn. Dit verlaagt uiteraard de werknemersproductiviteit en het moraal in het team, maar zorgt er óók voor dat de kosten ongecontroleerd oplopen.

Benefits voor fysieke en mentale gezondheid

Gelukkig kun je als werkgever je werknemers op mentaal vlak steunen zonder zo ver te gaan als SAP. Er zijn namelijk meer dan genoeg laagdrempelige oplossingen die al grote verschillen maken. Een mooi voorbeeld hiervan is de coaching- en meditatie-app Headspace. Eén maand gebruik van deze app kan stress met maar liefst 32% verminderen, blijkt uit een onderzoek dat Headspace onder gebruikers heeft uitgevoerd. Ook vermindert een korte meditatie het afdwalen van gedachten met 22% en ervaren gebruikers na tien dagen 28% minder negatieve gedachten.

Natuurlijk hangt mentale gezondheid sterk samen met fysieke gezondheid. Als je genoeg beweegt en gezond eet, voel je je meestal zowel fysiek als mentaal beter. Dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van medewerkers. Nee, ook werkgevers hebben invloed op de fitheid van hun werknemers.

Financiële gezondheid

Net als stress van werkdruk of persoonlijke omstandigheden, kunnen ook financiële lasten bij werknemers zorgen voor extra stress. Een lagere koopkracht door de hoge inflatie heeft op verschillende manieren impact, maar het zijn vooral de stijgende maandelijkse vaste lasten voor energie en eten die voor bijkomende druk kunnen zorgen: zonder dat iemand iets verandert aan zijn of haar manier van leven gaan de kosten toch omhoog.

Financiële stress kan van invloed zijn op de gezondheid en geluk van werknemers, maar ook de prestaties kunnen eronder lijden.

Deze financiële stress kan vervolgens van invloed zijn op de gezondheid en geluk van werknemers, maar ook de prestaties kunnen eronder lijden. En dat is niet alles: langdurige financiële stress, wanneer er niets aan de situatie wordt gedaan, kan uiteindelijk zorgen voor ziekteverzuim. Met [1,2 miljoen Nederlandse huishoudens](https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/09/cpb-mogelijk-12-miljoen-huishoudens-in-financiele-problemen-door-hoge-inflatie-2-a4132962) die binnenkort in de financiële problemen kunnen komen, is dit iets wat werknemers niet mogen onderschatten.

Wat is de oplossing voor werknemerswelzijn?

Wil jij helpen het welzijn van je medewerkers verbeteren? Passende steun bieden kan met ons platform. In onze marketplace vind je namelijk meditatie-apps zoals Headspace, maar ook diverse coaching-apps zoals Inuka en Aurora en een uitgebreide selectie aan sportabonnementen zoals ClassPass, TrainMore en Basic-Fit. Daarnaast kunnen gebruikers ook nog (extra) aan hun eigen pensioen bijdragen. Zo kunnen je medewerkers benefits selecteren op het gebied waar zij steun nodig hebben.

Het bieden van individuele steun hoeft niet moeilijk te zijn. Met Alleo geef je je medewerkers de handvatten die ze nodig hebben voor een hoger werknemerswelzijn. Dat is de investering meer dan waard.

Kennisbank

blog

Cafetariaregeling aanbieden via Alleo

Het cafetariamodel is een regeling waarbij werknemers (een deel van) hun brutoloon kunnen inruilen voor een andere ‘beloning’.
Lees post
press

Na succesvolle tweede financieringsronde is YourCampus klaar voor expansie naar Duitsland

De Amsterdamse startup YourCampus heeft haar positie op de thuismarkt verstevigd en breidt nu uit naar Duitsland.
Lees post
Rapport

De WKR Gids 2024

In het rapport lees je wat de WKR inhoudt en hoe je er het meeste uithaalt als werkgever. Vanwege de WKR wijziging die Prinsjesdag met zich mee heeft gebracht, heeft de gids natuurlijk de laatste informatie. Dus lees jezelf up-to-date en maak je financiële plannen voor 2024 sterker met je nieuwe inzichten.
Download