Flexibele benefits

Niet iedereen wordt blij van een fiets of sportschoolabonnement. Bied een flexibel, fiscaal voordelig benefits budget via de werkkostenregeling.

In één klik creëer je een modern, inclusief programma dat past bij elke werknemer, ongeacht locatie of levensfase. Deze budgetten zijn belastingvrij en bieden diverse keuzes op de benefits marktplaats.
Vraag een demo aan
Support

Veelgestelde vragen

Alles wat je moet weten over flexibele benefits
Wat zijn flexibele benefits?
Via de flexibele benefits module krijgen jouw werknemers toegang tot de volledige Alleo marktplaats aan benefit partners, van sportscholen en maaltijdboxen tot een oppas voor de kids of een opleiding. Als werkgever faciliteer je een budget dat besteed kan worden op deze marktplaats. Dit budget kan een netto bijdrage zijn, of de werknemer doet een bruto/netto loon uitruil met belasting voordeel. Goed om te weten: om jouw werknemers gebruik te laten maken van abonnementsdiensten (zoals de sportschool) is een vast maandelijks budget nodig. Dit kan al vanaf €10 per werknemer per maand.
Welke impact heeft het aanbieden van flexibele benefits op de WKR?
Het benefits budget kan op 2 manieren aangeboden worden: als netto bijdrage of als bruto/netto salaris uitruil. In beide gevallen gaat het budget ten koste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Bij het uitruilen zijn er echter geen extra budgetkosten voor jou als werkgever en treedt er zelfs een besparing op van 20% over het uitgeruilde bedrag, aangezien over dit deel geen werkgeverslasten worden betaald. Wil je meer weten over de WKR of een inschatting maken van jouw beschikbare vrije ruimte? Bekijk dan dit artikel.
Hoe gaat Alleo om met gerichte vrijstellingen?
Sommige benefit bestedingen zijn vrijgesteld, zoals bestedingen gerelateerd aan persoonlijke ontwikkeling. Dit betekent dat deze kosten buiten de werkkostenregeling vallen en als normale bedrijfskosten opgevoerd kunnen worden. Het is mogelijk om in Alleo naast een algemeen benefits budget een budget voor bijvoorbeeld Persoonlijke ontwikkeling aan te bieden, dat alleen besteed kan worden aan benefits binnen deze categorie. De kosten die hierin gemaakt worden splitst Alleo uit in de facturatie, waardoor het duidelijk is wat wel en niet binnen de WKR geboekt dient te worden. Zo heb je volledige controle over de WKR.
Wat is het voordeel voor mijn werknemers om flexibele benefits via Alleo af te nemen?
Stel je voor; een werknemer sluit een sportschoolabonnement af via Alleo. Allereerst is er het collectiviteitsvoordeel dat werknemers genieten. Een sportschool abonnement via Alleo is al snel 10% goedkoper dan wanneer je direct bij de aanbieder een contract afsluit. Daarbovenop betaalt de werknemer (een deel) van de maandelijkse abonnementskosten vanuit haar budget, dat of volledig voor rekening komt van de werkgever of op basis van een loon uitruil betaald wordt. In het geval van uitruilen is er een bruto/netto belastingvoordeel van 40% of meer dat een werknemer krijgt. De combinatie van het budget én het collectiviteitsvoordeel is dus erg voordelig voor de werknemer. En het hoeft jou als werkgever niks te kosten wanneer er wordt gekozen voor de salaris uitruil. In tegendeel, het levert een besparing op van 20% aan werkgeverslasten op het uitgeruilde loon.
Ik heb geen vrije ruimte in de WKR, kan ik dit nog steeds aanbieden?
Zeker. Je bent wel een eindheffing van 80% verschuldigd over het deel wat fiscaal vriendelijk wordt aangeboden buiten de WKR. Het is echter zo als je dit via een uitruil aanbiedt, je ook alsnog 18% bespaart op de sociale lasten, waardoor je eigenlijk ‘maar’ 62% eindheffing betaalt.