5 Tips om écht aan de slag te gaan met welzijn van je medewerkers

Het welzijn van medewerkers staat tegenwoordig steeds hoger op de agenda van bedrijven. Maar hoe zet je een succesvol welzijnsprogramma op dat daadwerkelijk effect heeft?

Welzijn gaat verder dan een sportabonnement of gezonde snacks; het vereist een aanpak die zowel fysiek als mentaal welzijn stimuleert en medewerkers betrekt. Deze blog biedt je vijf praktische tips om écht aan de slag te gaan met het welzijn van je medewerkers, gebaseerd op praktijkervaringen en inzichten uit onderzoeken.

Tip 1: Maak welzijn onderdeel van de bedrijfscultuur

Om welzijn écht te laten landen binnen je organisatie, moet het een integraal onderdeel zijn van de bedrijfscultuur. Dit betekent dat het gedrag en de waarden van het bedrijf gericht moeten zijn op gezondheid en welzijn. Stimuleer medewerkers om actief deel te nemen aan welzijnsactiviteiten, bijvoorbeeld door sporten of meditatie tijdens werktijd aan te moedigen of welzijnsdagen te organiseren.

Voorbeeld: Organiseer wekelijkse bootcamps op kantoor of plan mindfulness-sessies in tijdens werkuren om welzijn toegankelijker te maken.

Tip 2: Bied een persoonlijk en divers welzijnsaanbod

Niet elke medewerker heeft dezelfde behoeften als het gaat om welzijn. Terwijl de één gebaat is bij fysieke activiteiten zoals sport of yoga, kan de ander meer behoefte hebben aan mentale ondersteuning, zoals meditatie of coaching. Zorg daarom voor een breed scala aan welzijnsopties die aansluiten bij verschillende levensfasen, interesses en fysieke en mentale behoeften. Door een divers vitaliteitsaanbod te creëren, verhoog je de kans dat elke medewerker iets vindt dat hem of haar motiveert om deel te nemen.

Voorbeeld: Een divers aanbod kan bestaan uit sportabonnementen, mindfulness-trainingen, gezonde maaltijdboxen en mobiliteitsoplossingen zoals leasefietsen.

Tip 3: Communiceer helder en regelmatig over welzijnsopties

Een veelgehoorde klacht is dat medewerkers simpelweg niet weten welke welzijnsopties beschikbaar zijn of hoe ze er gebruik van kunnen maken. Zorg er daarom voor dat je welzijnsaanbod duidelijk en toegankelijk is. Regelmatige communicatie, bijvoorbeeld via nieuwsbrieven of via een centraal welzijnsplatform, helpt om medewerkers op de hoogte te houden van de mogelijkheden en ze aan te moedigen hier gebruik van te maken. In onze checklist lees je waar je op moet letten bij het introduceren van nieuwe benefits.

Voorbeeld: Investeer in een online portaal of platform waar medewerkers eenvoudig toegang hebben tot alle beschikbare welzijnsopties en stel automatische reminders in voor deelname aan specifieke activiteiten.

Tip 4: Monitor en verbeter de impact van je welzijnsprogramma

Een welzijnsprogramma is geen statisch gegeven; het vraagt om continue evaluatie en bijsturing. Meet de betrokkenheid van medewerkers en vraag regelmatig om feedback om te ontdekken wat wel en niet werkt. Op basis van deze inzichten kun je het aanbod aanpassen en verfijnen, zodat het blijft aansluiten bij de behoeften van je medewerkers.

Voorbeeld: Gebruik enquêtes en data-analyse om inzicht te krijgen in de populariteit van verschillende welzijnsopties en verbeter je programma op basis van deze feedback.

Tip 5: Maak gebruik van externe experts en partners

Veel bedrijven worstelen met het opzetten van een welzijnsprogramma door een gebrek aan expertise of tijd. Overweeg daarom om samen te werken met externe partners die gespecialiseerd zijn in welzijn. Zij kunnen je helpen met de implementatie en het onderhoud van je welzijnsprogramma, en bieden vaak een breed netwerk van aanbieders en diensten aan.

Voorbeeld: Schakel een gespecialiseerde partner in die toegang biedt tot een breed scala aan welzijnsopties, zoals coaching, fitnessabonnementen, gezonde voeding en mobiliteit. Hoe groter het aanbod, des te meer medewerkers er gebruik van maken.

Geef de zoektocht uit handen

Een gevarieerd arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen kost tijd en geld. Alleo neemt de zoektocht naar losse arbeidsvoorwaarden partners van je over. We hebben een volledig vitaliteit benefits aanbod op ons platform staan. En dat wordt constant uitgebreid. Sterker nog, wij hebben een goede onderhandelingspositie om sterke deals voor scherpe prijzen aan te bieden. Daarnaast mag je niet vergeten dat een divers vitaliteitsaanbod bijdraagt aan een lager verzuim en hogere productiviteit. Je secundaire arbeidsvoorwaarden via Alleo aanbieden zorgt daarom voor een hoge ROI. De lijst van 62 geselecteerde benefits die hebben bijgedragen aan de data van ons recente vitaliteitsonderzoek is volledig beschikbaar in de Alleo app.

👉🔗 Lees het volledige vitaliteitsonderzoek in deze whitepaper.

Resources

blog

5 Tips om écht aan de slag te gaan met welzijn van je medewerkers

Het welzijn van medewerkers staat tegenwoordig steeds hoger op de agenda van bedrijven. Maar hoe zet je een succesvol welzijnsprogramma op dat daadwerkelijk effect heeft?
Read post
press

Alleo and YoungCapital extend partnership by two years

In an era where flexibility and freedom in the workplace are more essential than ever, Alleo and YoungCapital are taking steps toward the future by extending their partnership for another two years.
Read post
Design

Dutch Benefits Benchmark Report 2024

Curious about the latest benefit trends and how your company compares? We've teamed up with 7people to bring you the Dutch Benefits Benchmark Report.
Read post